Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Illegale Windows krijgt ook service beurt

In Tweakers.net РNieuws [ Windows XP SP2 voor legale ̩n illegale gebruikers РUpdate ] is te lezen dat volgens Barry Goffe, productmanager van Windows het nieuwe Service Pack voor Windows XP (SP2) ook geinstalleerd zal kunnen worden op niet-legale versies van het besturingssysteem. Hoewel dit in de praktijk bij de beta-versies toch nog niet helemaal het geval blijkt te zijn is het wel een grappige actie. In het artikel op Tweakers.net wordt het volgende gemeld:

Het was geen eenvoudige keus voor Microsoft om de beslissing te nemen om SP2 aan iedereen beschikbaar te stellen. De afweging tussen enerzijds de veiligheid van klanten en andere internetgebruikers, en anderzijds het feit dat Microsoft omzet binnen moet krijgen om te overleven en daarom illegale gebruikers zoveel mogelijk wil weren, was moeilijk. Uiteindelijk heeft het softwarebedrijf besloten om de veiligheid te laten prevaleren omdat de negatieve gevolgen van onbeveiligde computers onwenselijker zouden zijn dan de omzet die het bedrijf misloopt door het illegale gebruik van Windows XP.

Nou snap ik dat Microsoft geld moet binnen krijgen, maar om nu te stellen dat de illegale gebruikers van Windows het voorbestaan van het software bedrijf in gevaar brengen vind ik wel wat overdreven. Ik denk dat Microsoft namelijk zelfs makkelijk zou kunnen overleven als ze Windows gratis ter beschikking stelt aan thuisgebruikers. Veel Windows-gebruikers installeren namelijk veel additionele software van Microsoft (denk aan Office) die nog meer dan voldoende omzet voor het bedrijf zou opleveren. Daarnaast komt het grootste deel van de omzet van het bedrijf toch van het bedrijfsleven.

Eigenlijk snap ik niet dat ze dat nog niet hebben gedaan in een poging de markt volledig te beheersen. Alleen mensen die echt tegen Microsoft/closes source/non-Unix zijn, zullen nog alternatieve besturingssystemen gebruiken vrees ik… Gelukkig doen ze het (nog?) niet.

Comments are closed.