Martin @ Blog

software development and life.

Flower

leve de democratie in de EU

Op de site van de ffii is in het persbericht ‘EU Council Plans to Scrap Parliamentary Vote without Discussion’ te lezen dat in het verhaal over de patenteerbaarheid van software en datastructuren in Europa het Europese parlement mogelijk gewoon gepaseerd gaat worden. Diverse groeperingen die kennis hebben over software en de patenteerbaarheid ervan zijn tegen deze nieuwe mogelijkheid van patenten. Met name uit de hoek van Free software en open-source software (F/OSS) is er een sterke lobby tegen software patenten. De acties van deze groepen wisten eind 2003 te bereiken dat het grootste gedeelte van het Europese parlement diverse beperkingen aan de software-patenten wilden opleggen waardoor het in de praktijk alleen gebruikt kon worden in bepaalde situaties. Dit strookte echter schijnbaar niet met de plannen van een aantal ministers van de EU en hoog geplaatste pieten die waarschijnlijk niet over voldoende kennis beschikken over het onderwerp en sterk beinvloed worden door de VS, waardoor ze nu van plan zijn om alle aanbevelingen van het Europese parlement te negeren en gewoon hun zin door te drijven en de software-patenten in de meest vervelende vorm voor de F/OSS en kleine software-ontwikkelaars door te voeren.

Het plan om het gewoon door te voeren en het parlement te negeren is afkomstig van Ierland die momenteel voorzitter zijn van de EU. Dit land wil waarschijnlijk punten scoren bij de VS en grote multinationals. In de VS is het al langere tijd mogelijk om patenten te nemen op software-ontwikkelingen, waardoor tegenwoordig in dat land de meest onzinnige ‘ontwikkelingen’ zijn gepatenteerd – met name door grote software-bedrijven zoals Microsft, IBM en Sun. Veel van deze ‘ontwikkelingen’ waarop een patent is verkregen zijn niet nieuw, maar gewoon gejat uit oudere bestaande systemen waarvan de eigenaren of geen geld hebben om er tegen in beroep te gaan of al lang niet meer bestaan. Het gevolg is dat in de VS talloze rechtzaken gaande zijn rondom patent-issues. De software-patenten worden in de VS grotendeels gebruikt als onderhandelings middel en een makkelijke manier om geld te innen. Zaken die door patenten niet in open-software konden of kunnen worden opgenomen zijn het gif-afbeeldingsformaat, het mp3-formaat en aspecten van het .Net platform.

Het argument dat software-patenten de ontwikkelingen van een bedrijf beschermen houden geen stand aangezien door copyright-wetgeving, waaronder software automatisch valt, veel zaken al kunnen worden beschermd. Software-patenten zouden alleen nuttig kunnen zijn om bepaalde concepten in software te beschermen, maar hierbij is het zeer lastig te controleren of iets ook innovatief is en dat de aanvrager van het patent ook daadwerkelijk de eerste is – een punt waar het in de VS dus ook totaal is foutgegaan. Het grote probleem is dat een groot deel van de politici in Europa schijnbaar geen kaas heeft gegeten van software-ontwikkeling (niet zo heel gek op zich, en ook niet heel erg) en zich in hun beslissingen vooral laten sturen door grote bedrijven (ook niet heel gek, wel hel erg). Wat echter het aller ergst is, is dat het parlement nu gewoon genegeerd dreigt te worden bij de beslissing van zo’n toch wel controversieel onderwerp. Dat is niet helemaal mijn idee van democratie, en als we zo in de toekomst Europa in moeten gaan denk ik dat het niet goed is. De wetten zullen dan namelijk bepaald worden door de grote bedrijven en dat is niet goed in een kapitalistische samenleving – de overheid moet hierbij een objectieve en neutrale partij zijn.

Comments are closed.