Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Linux eigenlijk ontwikkeld door de kerstman

Volgens Linus Torvalds is niet hij de geestelijk vader van Linux, maar zijn dit eigenlijk de Kerstman en Tooth Fairy (een fictief persoon die geld onder het kussen van een kind legt wanneer deze een melktandje verliest). Dit nieuws heeft Linus Torvalds – de onbetwiste geestesvader van Linus – bekend gemaakt als reactie op een niet-onderbouwd onderzoek van het Alexis de Tocqueville instituut. Dit onderzoeksbureau maakte gisteren in een persbericht bekend dat volgens een onderzoek Linus niet de grondlegger van Linux is. Dit ‘onderzoek’ – wat tegen betaling in boekvorm verkrijgbaar zal zijn – is gedaan met medewerking van Dennis Ritchie (uitvinder van C en Unix), Andrew Tanenbaum (docent aan de UvA, auteur van veel boeken en auteur van Minix – waarop Linux is geïnspireerd) en Richard Stallman (oprichter van de Free Software Foundation, grondlegger van GNU). Met name Stallman zal graag zeggen dat Linux niet alleen aan Linus Torvalds is toe te schrijven, aangezien hij zich er al ongeveer sinds de eerste release voor inzet dat Linux wordt omgedoopt naar GNU/Linux omdat de GNU tools een standaard onderdeel zijn van elke Linux-distributie en volgens hem bijna nog belangrijker zijn dan de kernel zelf.

Het onderzoek heeft natuurlijk weinig waarde. Uiteraard zijn de ideeën die in Linux zijn gebruikt direct afkomstig uit diverse Unix-varianten en afgeleide besturingssystemen. Maar Linus is toch echt de auteur van de eerste Linux-kernel (die eerst door hem Freax was genoemd, waarin hij ook nog refereerd in zijn reactie op het onderzoek). Linux is het resultaat van een evolutie van Unix-varianten die zijn samengebracht in een open-source implementatie. Als we gaan stellen dat Linus niet de grondlegger is van Linux, dan is Bill Gates ook zeker niet de grondlegger van Windows (ik weet niet of hij dat claimt, maar ik zou er niet van staan te kijken). De interface van Windows ia nemlijk verre van origineel en allerlei concepten van dit besturingssysteem zijn eveneens overgenomen uit andere besturingssystemen. Maar ja, dat zal het Alexis de Tocqueville Instituut (is het erg als ik de naam van dit instituut in een keer kan typen zonder op te zoeken?) niet gaan roepen, aangezien het instituut eerder heeft toegegeven dat het financieel wordt ondersteunt door Microsoft. Volgens eigen zeggen zijn ze echter altijd objectief …

One Response to “Linux eigenlijk ontwikkeld door de kerstman”

  1. May 18th, 2004 at 16:05

    Martin Sturm says: