Martin @ Blog

software development and life.

Flower

LaTeX geleerd

Morgen (eigenlijk is het al vandaag, maar ik moet eerst nog even slapen) moet ik huiswerkopgaven inleveren voor het vak Databases 1. Aangezien dit onder andere relationele algebra en de tuple-calculus omvat is dit niet zo makkelijk te typen in een reguliere tekstverwerker. Derhalve had ik besloten om het in LaTeX te maken. Het enige probleem was dat ik dit nog nooit had gebruikt/mee had gewerkt op enkele kleine test-sessies na. Dus ik ben gaan zoeken op internet naar handleidingen en uitleg en vond onder andere deze site met daarop deze handleiding voor LaTex. Na flink wat lees werk heb ik nu het gevoel dat ik de basis-beginselen beheers en heb ik succesvol mijn eerste huiswerkopgave in LaTeX gemaakt.

Een van de mooie aspecten van LaTeX is natuurlijk dat het eenvoudig in elke tekst-editor te gebruiken is. Daarnaast is het fatsoenlijk af te drukken of te publiceren omdat je het eenvoudig om kan zetten in Postscript, PDF of HTML formaat. Ik had eerst ook nog gekeken naar LyX, maar dat vond ik niet zo handig want dat werkt hetzelfde als dat ik gewoon OpenOffice.org gebruik. Mijn eerste met de hand gebouwde LaTeX-document betreffen de huiswerkopgaven voor het vak Databases 1 dus. De opgaven zijn hier te vinden en de (door mij geproduceerde uitwerkingen dus) zijn hier te vinden.

Ik kan zeggen dat het inderdaad wel fijn werkt als je er even aan gewend bent. Uiteraard moet je het eigenlijk wel gewoon onder Linux gebruiken.

Comments are closed.