Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Tanenbaum reageert op aantijgingen Ken Brown

De kwaliteit van een onderzoeksinstituut valt of staat naar mijn mening met de mate van objectiviteit en de kwaliteit van de onderzoeken die het instituut doet. In dit licht is in mijn optiek het Alexis de Tocqueville instituut (AdTI) tot het allerlaagste niveau gedaald. De directeur van het bureau, Ken Brown, heeft namelijk gereageerd op de kritiek op zijn onderzoek waaruit hij concludeerde dat Linus Torvalds niet de geestelijk vader van Linux zou zijn, waarover ik hier al berichtte. Op Tweakers.net heb ik in Tweakers.net – Nieuws [ Tanenbaum reageert opnieuw op AdTI-onderzoek ] getracht een beetje objectief verslag (voor zover dat hierbij nog kan, het is namelijk bijna grappig aan het worden) van de ontwikkelingen proberen te schrijven.

Ken Brown verzint gewoon feiten, en het lijkt er zelfs op dat hij eerst de conclusie verzint en dan op zoek gaat naar mensen of feiten die deze conclusie kunnen onderbouwen. Leuk idee, beetje jammer dat het deze keer niet echt gaat werken. Hij suggereert dat het onmogelijk zou zijn om in je eentje in een jaar een (relatief) eenvoudig besturingssysteem te schrijven wat lijkt op een reeds bestaand besturingssysteem. Ik ben er van overtuigd, evenals Tanenbaum overigens, dat dit zeker wel kan als je er maar genoeg tijd in steekt. Daarnaast verzint hij gewoon uitspraken van Tanenbaum, of rukt ze volstrekt uit hun verband.

Het lijkt Ken Brown er alles aan gelegen om vooral maar proprietaire software te promoten (ok, hij is dan nog wel ‘voor’ ‘echte’ open-source volgens zijn criteria, waarbij het er dus op neer komt dat het niet onder de GPL valt maar onder de BSD-licentie (en bedrijven dus de broncode ongestraft mogen gebruiken in ‘closed-source’ programma’s. Deze quote Brown en dan de reactie van Tanenbaum is ook leuk:

“The disturbing reality is that the hybrid source model depends heavily upon sponging talent from U.S. corporations and/or U.S. proprietary software. Much of this questionable borrowing is a) not in the best interest U.S. corporations …”

Excuse me? A Finnish student writes some software (in Finland) that a lot of people like and he is accused on sponging off U.S. corporations? And last time I checked, quite a few U.S. Corporations, such as IBM, seemed quite happy with Linux. And a very large number of U.S. corporations seem to be using the (open source) Apache web server. And even if open source weren’t in the best interest of U.S. corporations, where is it written that all activities everywhere in the world must be done with the interests of U.S. corporations as their primary goal?

De conclusie van Tanenbaum vind ik ook wel sterk eerlijk gezegd:

All in all, Brown’s only argument is that he, personally, doesn’t believe a 21-year-old kid could have written an operating system kernel in a year, despite the fact that half a dozen other people had done the same thing earlier and the code Linus wrote wasn’t all that great initially. And faced with a whole bunch of people telling him otherwise and the consultant he hired to examine the code saying the code is completely different from MINIX, Brown just ignores all the facts and persists in his belief. I’ll bet he dismisses the widely reported claim that Mozart wrote three symphonies and performed for the King of England when he was nine on the grounds that 9-year-olds don’t normally do this sort of thing.

Het is wel lief dat Ken Brown de Vrije Universiteit en Amsterdam in het algemeen nog wat promoot in zijn reactie.

Ik hoop dat ze nog even doorgaan met het Alexis de Tocqueville instituut afkraken, want dan neemt tenminste niemand deze propaganda machine meer serieus. Niet dat mensen die er een beetje verstand van hebben dit waarschijnlijk nu nog doen, maar er zijn ongetwijfeld genoeg mensen die geen kennis hebben van de onderzoeksmethodiek van dit instituut… Misschien gaan ze ooit nog wel beweren dat closed-source programmateur makkelijker aan te passen is ofzo… of dat de kerstman Linux heeft geschreven….

Comments are closed.