Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Ook Vista designer vindt besturingssysteem matig

Op 11 januari had ik een discussie in een besloten forum een korte discussie over de gebruiksvriendelijkheid van Windows. Met name de gebruikersinterface van het besturingssysteem vind ik op sommige punten echt slecht (overigens hebben ook Mac OS X en Linux dergelijke gebreken, maar daar ging het nu niet om). Ik gaf toen als voorbeeld het aansluiten van hardware op een Windows-systeem, en de hoeveelheid overbodige handelingen dit met zich meebrengt. Ik zal een relevant onderdeel van de discussie citeren (de cursieve tekst is van mij afkomstig, de rest van de tekst is van een ander):

quote:
Als je onder Mac OS X een printer aansluit, dan kun je deze gebruiken zonder dat er eerst allerlei ‘meldingen’ komen. Windows komt weer met allerlei pop-upjes die zeggen ‘nieuwe hardware gevonden’, ‘printer xxx gedetecteerd’, ‘uw printer is nu klaar voor gebruik’ (en als je pech hebt moet je ook nog een paar keer ‘next’, ‘next’, ‘next’ klikken). Die informatie is niet erg interessant,

Jij vindt die informatie niet interessant. Ik vind het wel zo handig als de printer niet print, ik tenminste wel weet dat Windows hem goed gedetecteerd heeft. Als ik dus een printer in een Apple-plug en het ding print niet, kan ik op zoek gaan of het nou aan de driver, de software, de kabel of de printer ligt, want ik weet niet eens of ie goed geïnstalleerd is [/gechargeerd] 😉

quote:
omdat het logisch is dat hij, zodra je hem aansluit, klaar voor gebruik is. Ze moeten alleen een melding geven als er een probleem is.

Als mijn usb-poort defect/niet geïnstalleerd is vind ik het heel sterk dat een OS op magische wijze een melding kan genereren dat je er wel iets ingeplugd hebt. Met Windows merk ik tenminste van ‘tiens, vreemd, geen popupje dat de printer geïnstalleerd is, er is iets mis’. Dat vind ik zelf een voordeel omdat ik het zo gewend ben.

Tot mijn verbazing ben ik niet de enige die dit vindt. Tjeerd Hoek, van oorsprong een Nederlandse Industrieel Ontwerper, tegenwoordig ‘Design Director’ bij Microsoft zei het volgende tijdens de Nederlandse lancering van Windows Vista:

Vooral het ‘device management’ is hem een doorn in het oog: het inpluggen, installeren en configureren van hardware moet veel duidelijker en eenvoudiger gemaakt worden. Daarnaast heeft de ontwerper nog wel enkele ideeën rond zogenaamde ‘notifications’: meldingen van het systeem of vragen die door het systeem gesteld worden. In het ideale geval moet het mogelijk worden om een soort van ‘interrupt rules’ zoals hij het noemt op te stellen, vergelijkbaar met regels in een mailbox. Zo zou de gebruiker kunnen bepalen welke vragen en meldingen voorgeschoteld mogen worden en op welke manier dat moet gebeuren.

Precies dus die dingen die ik in ook al als voorbeeld van zwakke punten van Windows aanvoerde. Ik snap alleen niet waarom dat pas in de toekomst kan worden gefixt. Dergelijke zaken zorgen er naar mijn mening juist voor dat een besturingssysteem wel of niet als ‘eenvoudig’ en gebruiksvriendelijk wordt beschouwd. Ik kan me niet voorstellen dat 10 van de 10.000 ontwikkelaars die aan Vista zouden hebben gewerkt hier niet een paar weken aan konden besteden…

Comments are closed.