Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Patenten

Dutch Curry : Adam Curry’s Weblog: “Misschien eens tijd om de patent wetten onder de loep te nemen”. Dit is dus wat ik al eerder aanstipte. Patenten zijn oorspronkelijk bedoeld om uitvinders te beschermen tegen concurrentie zodat ze geld met hun uitvinding kunnen verdienen voordat de concurrentie ermee aan de haal gaat. Tegenwoordig lijkt het echter (en waarschijnlijk is het ook zo) dat patenten alleen nog worden gebruikt door grote multinationals om een tarief te kunnen heffen op bepaalde technologien. Het heeft helemaal niets meer met innovatie te maken.

Als je in de VS softwareontwikkelaar bent, moet je ook half jurist zijn om te voorkomen dat je in een programma allerlei patenten schend. De meeste patenten zijn in handen van grote softwarebedrijven zoals Microsoft, IBM en Adobe. Hierdoor wordt het dus al flink lastig om een innovatieve software te ontwikkelen. Bijna alle hippe techniek die gebaseerd is op voor de hand liggende ideeen is gepatenteerd. Alleen op een simpele www-browser zitten al minimaal 3 patenten… mp3 is gepatenteerd, zelfs het gif formaat voor plaatjes is voorzien van patenten.

Gelukkig komen softwarepatenten zoals in Amerika niet in Europa zoals het er nu uitziet.. maar dat is wel te danken aan de fanatieke lobby van open-source ontwikkelaars en andere onafhankelijke softwareontwikkelaars.

Comments are closed.