Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Ook RIAA goochelt met cijfers

Ars Technica: Nielsen Rating System points to possible deceit in RIAA sales figures. Nadat eerder al in Australië en Groot-Britannië eigenlijk een toename in de cd-verkopen zagen in plaats van een afname, maar dit door gegoochel met cijfers zoveel mogelijk probeerde te verdoezelen, blijkt ook de Amerikaanse toezichthouder op cd-verkopen, de RIAA, zich aan hetzelfde vergrijp schuldig te maken. Volgens een journalist die eens nauwkeurig een aantal cijfers naast elkaar heeft gelegd, blijken de cd-verkopen in de US het afgelopen kwartaal met 10% te zijn toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze cijfers haalt hij uit een rapport van onderzoeksbureau Nielsen.

Dat de RIAA daarentegen een afname in de verkopen laat zien is te wijten aan het feit dat de RIAA alleen kijkt naar verscheepte cd’s. Dat wil zeggen: de cd’s die in de platenwinkel terecht komen. Nielsen houdt de cijfers bij van daadwerkelijk verkochte cd’s. Het verschil is te verklaren in het feit dat platenwinkels minder voorraad aanhouden en derhalve minder bestellen bij de platenmaatschappijen, terwijl ze eigenlijk dus meer verkopen. De cijfers van de RIAA laten dus een afname in de verkopen zien. Terwijl in werkelijkheid ze meer verkopen, minder voorraden hoeven te financieren en minder retourzendingen krijgen.

Ik krijg steeds meer het gevoel dat die platenindustrie de consument enorm aan het oplichten/misleiden is…

Comments are closed.