Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Dit is dus geen overheidstaak

De SP vindt dat de overheid een fonds moet instellen zodat slachtoffers van bedrijven als Legiolease/Dexia die een aandelen-lease constructie zijn aangegaan hieruit geld kunnen krijgen om een rechtszaak te starten tegen deze bedrijven. Jan Marijnissen bericht er hier over op zijn weblog. De SP zegt dat dit vergelijkbaar is met een overstroming in bijvoorbeeld Limburg waarbij de overheid ook een fonds instelt waaruit de getroffenen een vergoeding kunnen krijgen voor de schade. Zo’n overstroming wordt namelijk veroorzaakt buiten de schuld van de burgers, zo stelt de SP in hun standpunt.

Ik ben het hier dus totaal niet mee eens. Ten eerste gaat de vergelijking met de overstroming al volledig mank, aangezien de slachtoffers van Dexia wel degelijk er iets aan hadden kunnen doen, simpelweg niet in gaan op de loze beloften. Iemand met een beetje gezond verstand en iemand die zich goed laat voorlichten hoeft er namelijk echt niet in te stinken. Dat bedrijven als Dexia niet netjes werken staat denk ik wel buiten kijf, maar moet de overheid dit dan op gaan lossen?

Als ik ergens een TFT-TV koop voor 50 euro kan ik ook van te voren weten dat er iets niet deugt, en wanneer blijkt dat de TV alleen maar een behuizing zonder inhoud is gaat de overheid me hiervoor ook echt niet schadeloos stellen of geld ter beschikking stellen om een proces tegen de leverancier te starten. Dat is de enige correcte vergelijking. De overheid mag het bedrijf wel opdragen om de klanten schadeloos te stellen of iets dergelijks, maar ik vind het echt niet de taak van de overheid om deze mensen financieel te gaan ondersteunen.

Comments are closed.