Martin @ Blog

software development and life.

Flower

De macht van de media

Momenteel is er een reportage op Nederland 2 van Netwerk over de Partij voor naastenliefde, vrijheid en democratie. Over deze partij was (enigszinds terecht) veel ophef omdat de partij de seksualiteit met kinderen legaal wil maken. Veel partijen, waaronder de CDA blijkens een reactie van een CDA kamerlid, willen dat het verboden zou moeten worden om een partij op te richten die controversiële dingen promoot. Dat vind ik dus zeer zorgwekkend.

De vrijheids van meningsuiting en de democratie in Nederland maakt het mogelijk dat in principe iedereen kan zeggen wat hij of zij denkt. Ook het oprichten van minder populaire partijen moet mijnsinziens kunnen. Het blijkt ook dat de huidige regelgeving en dergelijke ruim afdoende is, omdat uit de reportage blijkt dat de partij slechts 16 leden heeft en nog geen 100 handtekeningen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 22 november. Dit is ruim 600 (of zo) handtekeningen te weinig en de kans dat ze dus mee kunnen doen is vrijwel nihil. Toch hebben ze door alle aandacht van de media ontzettend veel ophef weten te veroorzaken en heeft iedereen er over gediscussieerd. In essentie hebben ze dus gewoon bereikt wat ze nastreefden.

Waarom heeft de media zoveel aandacht aan dit soort controversiële personen gegeven? Hun standpunt zullen weinig mensen onderschrijven. Sommigen draagden het argument aan dat mensen die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt, door de uitlatingen van de Pnvd mogelijk gekwetst zouden kunnen worden. Maar de enige manier waarop deze mensen op de hoogte van deze uitlatingen zou komen, is doordat de media er aandacht aan besteed. Angst wordt voor een groot deel door de media gevoed, omdat er voortdurend aandacht wordt besteed aan ‘bedreigende’ dingen.

Nu kun je je afvragen, moeten we dit soort partijen gaan verbieden? Wanneer je namelijk een ding verbiedt, is de stap om ook andere standpunten te verbieden al snel een stuk kleiner. Als de media de Pnvd gewoon had genegeerd, wat mijnsinziens de beste benadering zou zijn geweest, had niemand zich er over druk gemaakt en hadden ze net zo min aan de verkiezingen deelgenomen als dat ze nu zullen doen. Bovendien had Nederland dan niet een kleine stap tegen de verdere beperking van de meningsvrijheid genomen.

Comments are closed.