Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Week zit erop

Vanmiddag om kwart over vier de opdrachten voor computer networks ingeleverd. Daarna op weg naar Zeeland. Normaal duurt die reis ongeveer één uur en drie kwartier. Maar helaas had de trein vandaag weer vertraging. Het lag echter niet aan de NS. Op station Tilburg wilden de deuren van de trein niet direct open. Ongeveer 30 seconden nadat de trein tot stilstand was gekomen, riep de conducteur om dat de deuren in een ogenblikje open zouden gaan. Voor een goedgemutste reiziger was dit echter schijnbaar te lang, want deze besloot het raam van een deur in te trappen. Het gevolg was dat deze persoon aangehouden diende te worden en dat het raam van de deur gerepareerd moest worden voordat de trein kon vertrekken.

Het is wel weer een typisch voorbeeld van het gedrag van een bepaalde groep mensen in dit land. Ik hoop dat de dader een flink procesverbaal aan z’n broek krijgt gevolgd door een hoge boete. Het mooiste zou zijn als ze hem ff een tijdje opbergen, maar helaas zit dat er hier niet echt in. In Thailand zijn ze daar een stuk beter in. En het wérkt, getuige één van de twee vrijgelaten Nederlandse gevangen daar in het kader van het staatbezoek van onze koningin aldaar. De betreffende persoon gaf het advies, kort nadat bekend was geworden dat hij vrij gelaten zou worden, om geen drugs mee te zeulen naar Thailand omdat “het je leven verpest en dat dat het niet waard is”. Gelukkig worden ze hier in dit land ook steeds wijzer, nu een meerderheid van de tweede kamer ervóór is om de maximale tijdelijke gevangenisstraf te verhogen van 20 naar 30 jaar.

Momeenteel is de maximale straf die opgelegd kan worden aan een zware crimineel 20 jaar. Wegens een standaard strafvermindering van één derde van de opgelegde straf komt dit in de praktijk neer op iets meer dan 13 jaar brommen. Indien iemand heel erg misdadig is, kan levenslang worden opgelegd, wat dan ook écht levenslang is (in tegenstelling tot wat veel mensen denken). VVD, LPF, CDA en waarschijnlijk ook de PvdA zijn voor een verhoging van die 20 jaar naar 30 jaar, wat dus in de praktijk zal neerkomen op circa 20 jaar gevangenisstraf. Dat vind ik een goede zaak, en gelukkig zijn er nog meer mensen die zo denken. Strenge straffen hebben naar mijn mening zeker een afschrikkend effect en indien iemand tóch de fout in gaat geeft het de slachtoffers en betrokkenen een groter gevoel van gerechtigheid.

Comments are closed.