Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Edsger W. Dijkstra

Naar aanleiding van een college gisteren waarin de wiskundige Edsger W. Dijkstra ter sprake kwam, ben ik eens wat informatie over deze man op gaan zoeken op internet. Hoewel ik al wat dingen van hem wist, ben ik er nu zeker van dat dit een invloed rijk man is geweest op het gebied van wiskunde, maar met name informatica. Hij is geboren in 1930 waarna hij met de hoogst mogelijke cijfers voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie in 1948 zijn gymnasium diploma behaalde. Daarna is hij gaan studeren aan de universiteit van Leiden en al tijdens zijn studie gaan werken bij het Mathematisch Centrum (nu het CWI, Centrum voor Wiskunde en Informatica) alwaar hij volgens diverse bronnen de eerste programmeur van Nederland was. Hij is daarna hoogleraar geweest aan de TU Eindhoven vervolgens Borroughs Research Fellow en daarna is hij hoogleraar geworden aan de University of Austin in Texas.

Hij is een van de grondleggers van de formele informatica, en heeft min of meer het afleiden van programma’s bedacht. Ook de Guarded Command Language, een formele ‘programmeertaal’ heeft hij bedacht. Ook heeft hij begedragen aan de ontwikkeling van de programmeertaal Algol, wat de eerste programmeertaal was met een formele beschrijving van de grammatica.

Comments are closed.