Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Sun gaat open-source

Sun gaat mogelijk Solaris, zijn Unix-besturingssysteem voor serversystemen, en mogelijk ook Java vrijgeven onder een vrijgeven onder een open-source licentie. Indien dit daadwerkelijk plaats zou gaan vinden op korte termijn, zou dit, indien ze een goede licentie gebruiken, goed nieuws zijn voor het Gnome project. Binnen dit project is al geruime tijd discussie over een mogelijke ‘hogere’ taal zoals Java of C# tot de standaard uitrusting te laten behoren. Het probleem tot nu toe hierbij is voornamelijk licentie- en patentproblemen. Dit laatste blijft natuurlijk een probleem, maar het licentieprobleem is dan deels opgelost.

De voornaamste reden voor Sun om Java niet open-source te maken is de vrees voor afsplitsingen van de code die de compatibiliteit teniet doet. Ook het certificeren van applicaties en dergelijke wordt mogelijk problematisch bij een open-source Java. IBM is een groot voorstander. Dit bedrijf heeft namelijk veel producten gebaseerd op Java. De mede door IBM ontwikkelde IDE Eclipse is door IBM vrijgegeven onder een open-source licentie.

Comments are closed.