Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Linux RAID-1

Gisteren en vandaag m’n nieuwe server gebouwd en Linux geinstalleerd. Ik heb besloten Fedora Core 2 erop te zetten aangezien ik dit ook op m’n desktopsysteem gebruik, en dit erg goed werkt.

De server bevat nu de volgende componenten:

  • MSI K7T Turbo Raid (met on-board Promise FastTrack100-lite controller)
  • AMD Duron 1,3GHz
  • 512MB Samsung (SDRAM 133MHz)
  • Intel 100Mbit netwerkkaart
  • 2x Maxtor 6Y080LO 80GB harddisks met 2MB cache en 7200rpm

De twee harddisks zijn in een software RAID-1 configuratie gezet waardoor de data op beide schijven wordt weggeschreven en men dus een exacte copy heeft van alle gegevens op de schijven. De how-to voor software RAID1 onder Linux met moderne (2.4 of nieuwer) kernels is hier te vinden.

Uiteraard heb ik goed getest of de configuratie werkt zoals ik wens. Ik heb beide 80GB schijven op de Promise-controller aangesloten zodat ze beiden een eigen IDE-poort hebben. Zodra er dus een uitvalt, zou de andere gewoon door moeten kunnen werken mits de IDE-controller blijft werken (wat uiteraard nog maar de vraag is bij zo’n Promise ding). Ik heb geprobeerd de computer te starten terwijl er 1 schijf uit het array is verwijderd. Dit werkte perfect. Ook heb ik geprobeerd de schijf op een andere controller aan te sluiten (de onboard IDE-controller die standaard op het moederbord aanwezig is) en de data te benaderen. Ook dit blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn, door gewoon de partitie te mounten op een willekeurige directory in het filesystem en de data is gelijk te benaderen. Het is dus vrijwel uitgesloten dat nu nog door een harddiskcrash alle data verloren gaat.

De configuratie van de RAID1-arrays (het zijn er 3 in feite, 1 voor /boot, 1 voor / en 1 voor /home) heb ik gedaan met behulp van het installatie programma van Fedora Core 2. Dit is erg eenvoudig en vergt weinig kennis van RAID en de in Linux aanwezige tools voor dit doel.

Hieronder nog een screenshot van de RAID-configuratie zoals ik in de FC2 setup heb ingevoerd.

RAID1 configuratie FC2

Comments are closed.