Martin @ Blog

software development and life.

Flower

Nieuwe updates voor de server

Gisteren en vandaag nog wat aan m’n nieuwe server geprutst. De hardwareconfigrutie is nu denk ik zoals hij uiteindelijk zal blijven. Nadat ik afgelopen week al de RAID-1 configuratie had getest, heb ik gisteren en eergisteren nog even de rest van de hardware bekeken. Tot mijn schrik bleek de CPU (de Duron 1,3GHz) nogal heet te worden. Na wat onderzoek op internet blijk ik een Duron ‘model 7’ te bezitten, of te wel een Duron met Morgan-core. Dit is de één na laatste Duron-core die is verschenen. Alleen de Applebred-core verscheen nadien nog met een kloksnelheid van maximaal 1,6GHz. In totaal zijn er drie Duron-cores verschenen, te weten de Spitfire (eerste Duron), de Morgan en Applebred. Nu is de Duron van het toneel verdwenen en is zijn plaats in genomen door de Sempron, wat in feite gewoon Athlon XP’s zijn met een andere naam.

Maar goed, de cooling was niet goed, aangezien de processor in eerste instantie 80 graden werd. De processor werd gekoeld met een Spire heatsink met daarop een Papst 60mm fan. Nu was het weliswaar warm, maar 80 graden is overduidelijk niet goed. Nadere inspectie van het coolsysteem op de processor leverde op dat er nagenoeg geen koelpasta bleek te zitten tussen de processor en heatsink. Nadat dit alsnog was aangebracht en de fan was omgedraaid (zodat deze de lucht afzoog in plaats van op de sink te blazen) was de temperatuur circa 65 graden. Al een stuk beter, maar veel te warm in mijn ogen voor een budget-processor als de Duron. De heatsink was erg gaar, dus die moest vervangen worden. Na een zeer korte zoektocht is de keuze gevallen op de CoolerMaster CP5-8JD1F-0L.
CoolerMaster CP5-8JD1F-0L

Nu is de temperatuur circa 55 graden, wat redelijk is volgens mij. Bijkomend voordeel is dat de CoolerMaster fan, dankzij de grote afmeting van de fan (80mmx80mm) veel minder geluid produceert. De server is nu nagenoeg stil, aangezien ook de geluidsproductie van de hardisks verwaarloosbaar is, zeker in vergelijking met de ‘oude’ 60GB 5400rpm harddisk die in de vorige server zat (en dus is overleden).

Naast de cooler is ook de videokaart vervangen. Er zat tot nu toe een oude GeForce 2 GTS in met 64MB geheugen. Deze werd gekoeld door een fan, die behoorlijk veel geluid produceerde. Ik kon in eerste instantie geen andere videokaart vinden, maar bij een vernieuwde zoektocht tussen mijn oude hardware vond ik nog een videokaartje van een vaag merk. Deze werd passief gekoeld en is dus uitermate goed geschikt voor de server. Daarnaast is er nog een extra casefan geplaatst.

De oude Papst-cooler die op de processor van de server zat heb ik nu in mijn werkstation gezet. Ik twijfel alleen of dit een goede keuze is geweest. Hij is weliswaar een stuk stiller dan de Delta 60MP die op de processor zat, maar hij koelt ook een stuk minder. De processor is nu iets meer dan 60 graden wanneer hij ‘idle’ is, maar zodra deze belast wordt loopt de temperatuur snel op.

Comments are closed.